Powered By Blogger

vineri, 8 februarie 2013

Tavalugul...

Se tot vorbeste despre democratie, dar si despre tirania majoritatii... In discursurile oamenilor politici putem auzi deseori aceste cuvinte. Citeam o postare a D-lui. Cristian Preda in care, la final, iata ce arata:
"Dacă Ponta şi Antonescu vor continua pe acest drum, vom fi obligaţi să ne apărăm patria de tăvălugul USL."
Dupa cum se stie, Dl. Preda este europarlamentar PDL. Lipsa de strategie electorala si de viziune politica a acestui partid, PDL, l-a adus la dezastrul suferit la alegerile locale si la cele legislative. Eu pun acum urmatoarea intrebare: care este candidatul pentru alegerile prezidentiale de la anul, din partea acestui partid?
Voi incerca sa fiu cat pot de clar. In ceea ce priveste USL, care a implinit doi ani de existenta, lucrurile sunt destul de limpezi, as zice eu: Dl. Crin Antonescu va fi candidatul pentru alegerile prezidentiale de la anul din partea acestei formatiuni politice. S-a comunicat din timp, pentru ca oamenii sa stie, sa se obisnuiasca cu ideea candidaturii D-lui. Antonescu. Pe de alta parte, lumea il cunoaste de multa vreme, domnia sa fiind de mult timp in politica romaneasca. Vreau sa spun ca popularizarea din timp a candidaturii sale si faptul ca e un om pe care lumea il cunoaste reprezinta mutari logice in lupta de pe esicherul politic, care dau avantaj in campania electorala.
In cealalta tabara, Dl. Traian Basescu este la ultimul mandat. Nu mai are dreptul de a candida pentru functia de Presedinte. Din 2009 incoace, PDL nu a venit cu niciun nume, desi se impunea, date fiind aceste conditii, s-o faca. Au trecut patru ani in care aceasta formatiune ar fi avut timp sa stabileasca cine-i va fi candidatul la alegerile prezidentiale. Nimic. Suntem in 2013 si tot nu se stie. Probabil ca vor veni cu un candidat pe ultima suta de metri, cum se spune, in ideea de a propune un candidat "surpriza"...  Or, in felul acesta e foarte greu de crezut ca vor putea opri "tavalugul USL". Ar fi foarte interesant ca sa propuna o femeie drept candidat pentru alegerile prezidentiale. O premiera in politica romaneasca! Oricum, vad ca PDL nici vorba sa se grabeasca. Bineinteles, nu trebuie sa fie, neaparat, presedintele partidului (si aceasta ar fi o premiera!). Chestiunea e mai mult una de principiu, nu atat daca acel candidat va si castiga alegerile, lucru pe care, obiectiv vorbind, nu-l poate stii cineva deoarece nu cred ca avem profeti. De unde se vede ca nici pentru alegerile prezidentiale acest partid nu are nicio strategie electorala. Totusi, chestiunea da nastere la suspiciunea potrivit careia Traian Basescu ar putea forta Constitutia spre a se mentine, in continuare, la Putere, ceea ce nu ar fi legal. N-as crede ca va proceda asa. Totusi, exista in acest partid tendinta de a-l vedea pe Basescu eternizat la Putere, fapt, desigur, ingrijorator, dar care dovedeste si lipsa de maturitate politica a PDL. Nostalgii dupa Alianta DA nu-si au rostul iar Sorin Frunzaverde, cand a fost intrebat ce parere are despre Basescu, a spus foarte bine: "un fost Presedinte". PDL trebuie sa se obisnuiasca cu ideea asta, altminteri... Altminteri mi-e teama ca democratia din tara noastra ar putea avea de suferit, si n-ar trebui sa se mai planga de tirania majoritatii. De asemenea din toate acestea se poate observa ca PDL e un partid care nu poate articula o politica unitara. Ei s-au unit, toti, in jurul lui Basescu, dar fara Basescu sunt cu totii in aer. Dupa parerea mea, ei asteapta intr-un fel ca Traian Basescu sa-si spuna cuvantul in aceasta privinta, ca si cum si-ar desemna succesorul. Eu nu vreau sa cred ca Basescu se va cobori la un asemenea nivel. Basescu nu mai este presedinte de partid, insa cred ca pentru unii din PDL lucrul asta nu e foarte clar.

Nu se vede o strategie la acest partid pentru lupta electorala de la anul...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu